Komisia pre ochranu verejného poriadku chce viac mestských policajtov

01.11.2011 Prešov

Prešov 1. novembra (TASR) - Členovia komisie pre ochranu verejného poriadku, ktorá je vytvorená pri Mestskom zastupiteľstve v Prešove, by privítali navýšenie počtu mestských policajtov. Podľa predsedu komisie a mestského poslanca Michala Kaliňáka (Smer-SD) by sa v budúcom roku mohol stav navýšiť o päť funkčných miest. Dodal, že podobný názor zastávajú aj ostatní členovia komisie, ktorá si tento cieľ určila za jednu z hlavných priorít.
Mesto Prešov má v súčasnosti necelých 95.000 obyvateľov a 75 mestských policajtov. Podľa Kaliňáka by bolo výrazným prínosom, ak by sa podarilo dosiahnuť taký stav, ktorý by počítal s jedným policajtom na 1000 obyvateľov.
\"Môžeme ísť týmto trendom, čo v praxi môže znamenať aj to, že určitým spôsobom zabezpečíme rajonizáciu, v rámci ktorej jednotliví policajti budú priamo zodpovední za konkrétne ulice, za konkrétne obytné súbory tak, aby to zvyšovalo ich výkon v teréne a praxi,\" uviedol Kaliňák.
Keďže mesto plánuje realizovať personálny audit a robiť zmeny v organizačnej štruktúre, poslanec si myslí, že by to bola príležitosť na zvýšenie počtu mestských policajtov.
\"Jednou z našich alternatív je to, ak sa zruší odbor manažérstva kvality, tak nebudeme musieť zamestnávať päť ľudí navyše, a mohli by sme vytvoriť miesta na mestskej polícii (MsP). Tento návrh dávame na zváženie. V konečnom dôsledku o tom rozhodne vedenie radnice,\" pokračoval Kaliňák.
Zvýšenie počtu mestských policajtov v uliciach Prešova by privítal aj náčelník MsP Ján Andrejko. Tvrdí, že žiadosti o zabezpečenie stálych hliadok v jednotlivých mestských častiach sa množia a so súčasným počtom hliadok sa tieto požiadavky dajú plniť len ťažko.
\"V diskusiách o tomto probléme som často zdôrazňoval, že na 1000 obyvateľov by mal byť jeden mestský policajt. V susedných Čechách sú mestá, ktoré majú menej obyvateľov ako Prešov a viac policajtov,\" konštatoval Andrejko.
Náčelník očakáva zmeny, ktoré sa môžu dotknúť počtov policajtov aj v súvislosti s prijatím novej legislatívy, ktorá oprávňuje zasahovať po dohode aj na území inej samosprávy. Podľa Andrejka už o takúto spoluprácu prejavilo záujem približne 17 obcí v okolí Prešova, tento počet však pravdepodobne nie je konečný.
Náčelník pre TASR uviedol, že obce majú záujem o spoluprácu v oblasti kontroly verejného poriadku, zabezpečovanie kontroly podujatí, prípadne odchyt túlavých zvierat, na čo má Prešov vyškolených policajtov. Na týchto činnostiach budú musieť samosprávy finančne participovať.
 

Vyberte región

mark